Dollármilliók olvasásfejlesztésre: Bill Gates, Elon Musk, XPRIZE és a többiek

Frissítve: júl 30

Ebben a bejegyzésben nagyon izgalmas projektekről olvashatsz, amiknek a célja, hogy az olvasásfejlesztésen keresztül globális szinten javítsanak az államok és az emberek gazdasági, társadalmi helyzetén. Minderre dollármilliókat költenek különböző nemzetközi cégek és ismert és kevésbé ismert milliárdosok, hiszen óriási problémáról van szó: az UNESCO adatai szerint ma 750 millió analfabéta felnőtt él a Földön és körülbelül 250 millió gyermeknek nincs hozzáférése megfelelő oktatáshoz. Miért akkora gond ez?


Ez egy borzasztóan nagy szám. Aki nem tud olvasni, az sokkal rosszab életkörülményekre számíthat, nem tud részt venni a környezete, a társadalom életében, fejlesztésében. Ha pedig ezt egy milliárdan nem tudják megtenni, annak még barátok közt is jól mérhető, nagyon-nagyon negatív hatása van nem csak a GDP-re, de más területekre is. Nézzünk is néhány példát azokra, akik próbálják megoldani ezt a problémát.


Olyan élenjáró, giga-mega szervezetek indítottak útnak fantasztikusan inspiráló, okos és high-tech projekteket, mint az IDEO, az XPRIZE és Elon Musk (a Tesla alapítója), a Bill & Melinda Gates Foundation (a Microsoft alapító Bill Gates jótékonysági szervezete) és még sokan mások. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk néhányból. Nézzük is, hogyan csinálják a nagyok. ;-)
Először is nem mehetünk el szó nélkül a Fenntartható Fejlődési Célok mellett. Az ENSZ tagállamainak 2015-ben született megállapodása alapján 17 fő területen határoztak meg olyan célokat, amiken közösen munkálkodunk egy szebb, igaszságosabb, fenntarthatóbb jövőért.


A célok elérésének határideje 2030. És bár ez még 11 év, de meglehetősen ambíciózus elképzelésekről van szó, például az éhezés és a szegénység teljes felszámolása.

A 17 közül a negyedik, az oktatásssal kapcsolatos, elsősorban arról szól, hogy mindenki számára elérhető legyen a jó minőségű oktatás. Itthon is tapasztalható és rengeteg kutatás is mutatja, hogy mennyire más esélyekkel indul egy gyerkőc az életben attól függően, hogy milyen iskolába jár. Globális szinten pedig olyan különbségekre érdemes gondolni, hogy van, aki a Harvardon tanulhat, másnak viszont iskolába sincs esélye eljutni, mert nincs is ilyen. Ezen az óriási esélyegyenlőtlenségen igyekszik változtatni ez a cél. Innen nézve már érthető, hogy bele kell húzni, ha 2030-ig ki szeretnénk pipálni ezt a tételt a listánkon. Az oktatás persze elég nagy téma, van-e kifejezetten olvasással foglalkozó része?


Igen, a negyedik, oktatással kapcsolatos ponton belül pedig a 4.6-os alpont lesz nekünk most a legfontosabb, hiszen ez mondja ki, hogy 2030-ig minden egyes ember (felnőtt és gyerek egyaránt) megtanuljon írni, olvasni, számolni. Ez ahogy már írtam is, több, mint 750 millió embert jelent, valójában a gyerekekkel együtt közelít az egymilliárdhoz. Nézzünk is néhány példát, akik próbálnak ezen változtatni.


Adullt Literacy XPRIZE - 7 millió dollár felnőttek olvasástanítására


Amerikában 36 millióan funkcionális analfabéták, alapvető olvasási készségeik sincsenek. Egy olyan világban, ahol a jövő munkavállalói inkább a tudásintenzív területeken tudnak majd elhelykezdni, hiszen a legtöbb fizikai munkát átveszik a robotok, ez bizony probléma. Hiszen aki nem tud olvasni, az hogyan fog bármit is megtanulni?


A díjjal ezen szeretnnek változtatni, ezért össze is álltak a Barbara Bush Alapítvánnyal, ami kifejezetten az analfabéta helyzet felszámolását tűzte ki a zászlajára. Miért éri meg 7 millió dollárt költeni ilyesmire?


A XPRIZE felnőttek olvasásfejlesztésével foglalkozó oldala szerint azzal, ha mindenki tudna olvasni Amerikában, az állam 230 millió dolcsit spórolhatna az egészségügyön. Egyszerű: ha valaki tud olvasni, jobb munkája lesz, többet keres, javulnak az életkörülményei, kevesebbet lesz beteg. Gyors matekozással ki lehet számolni, hogy ez bizony 223 millió nyereség. És ebben még nincs benne, hogy ezek az emberek valószínűleg több GDP-t termelnek és így tovább. Ki vagy mi is ez az XPRIZE, hogy ilyen jó ötletei vannak?


Az XPRIZE-t azért hozták létre, hogy minél több, a világunkat sürgető problémára születhessen megoldás. Hogyan? Ők kijelölnek egy problémát, egy irányt és bárki pályázhat a megoldási ötletével. A nyertes természetesen jó nagy díjat kap, ebben az esetben 7 millió dollárt. Ez elég nagy összeg ahhoz, hogy globális szinten a legjobb koponyákat tudják megmozgatni egy-egy probléma megoldásához. Honnan jön a pénz? Minden projekthez csatlakozik valamilyen támogató, aki biztosítja az anyagi hátteret. És képzeld, nemrég egy haza csapat is közel került a fődíjhoz, hallottál már róluk?


Talán emlékszel még, pár éve a médiában nagy hangot kapott egy magyar kezdeményezés, ami elég sok fordulóig eljutott. Ez volt a Puli. A projekt célja az volt, hogy valamit fel kellett juttatni a Holdra. A mögöttes cél egyébként az volt, hogy olyan űrutazással kapcsolatos megoldások tudjanak a felszínre kerülni, amik a Nasa horribilis költségvetésével ellentétben pénzügyileg is a megvalósítható kategóriába tartoznak. A mi Pulink is bekerült, irtó büszkének lehet lenni rájuk! :-) Egyszer a LiteraGo-val kiállítottunk az ELTE egyik Innovációs kiállításán és ki volt a melletünk lévő standon? A Pulis csapat. :-) Azt hittem ott helyben földbe gyökerezik a lábam, mégiscsak azon dolgoznak, hogy a Holdra menjenek (kis túlzással), ami szerintem egészen fantasztikus!


Vissza az olvasáshoz. Az XPRIZE felnőtt olvasástanítási felhívására két olyan pályázat is érkezett, amit díjaztak. Hogyan döntötték ezt el? Már az elején voltak olyan feltételek, amiknek meg kellett felelni. Például mobilon futó appot kellett készíteni, mert okostelefonja szinte mindenkinek van az USA-ban. Az appnak teljesen az alaptól kellett tudnia megtanítani felnőtt embereket olvasni. A megoldásnak pedig magában kellett, hogy hordozza azt a lehetőséget, hogy széles körben el tudjon terjedni, mégiscsak 36 millió emberhez kell eljutnia.


A folyamat végére csak néhány versenyző maradt, akiknek a megoldását egy 12 hónapig tartó időszakban tesztelték valós körülmények között. Végül megnézték, hogy melyik applikációval érték el a teszfelhasználók a legjobb eredményt. Két app esetében nagyon közeli lett a hatásmérés végeredménye, ezért végül két nyertes lett.

Szeretnéd kipróbálni, milyen is egy app, amit zéró olvasástudással is el lehet kezdeni használni?


Szerencsére megteheted, az egyik nyertest le lehet tölteni, én már meg is tettem. Nagyon izgalmas, érdemes egy kicsit megnyomogatni. A design nem szuper csinos, de egyértelműen lehet navigálni, működik és nagyon okos. A neve Amrita és itt találsz róla bővebb infót, angolul. Ők pedig a másik csapat: CELL-ED. Nézzük mi van még itt!

Most, hogy már képet kaptál, mekkora léptékű az olvasásfejelsztés fontossága, a következő bejegyzésben szeretnénk még két másik projektet is mutatni:

  • Van egy nagyon izgalmas kezdeményezés, szintén XPRIZE, ami olyan gyerekeknek igyekszik segíteni, akik nem jutnak el iskolába.

  • A másik pedig az IDEO, az egyik leghíresebb terméktervező cég egyik megoldása.


Az itthoni helyzetről is érdemes lesz beszélni. Egyes, pesszimista becslések szerint minden negyedik ember funkcionális analfabéta. Ez azt jelenti, hogy valaki tud betűket, talán még szavakat is olvasni, de nem tudja értelmezni a szöveget. Például nem érti, mi van egy olyan egyszerű dologra írva, mint a blokk, amit a boltban kapott.

Sokan vannak, akik ugyan tudnak olvasni, de biztosan hallottál már az országos kompetenciamérésről és a PISA-felmérésről, amiknek az eredményeivel időnként elég alaposan felborzolják itthon a kedélyeket.


Mivel az olvasás egy tanult készségünk, ezért fejleszthető is. Mindenki tud rajta csiszolni, javítani, fókuszáltabbá, hatékonyabbá, gyorsabbá válni. Vagy akár többször flow állapotba kerülni.


Az is fejlődhet, aki alapvetően jól olvas. A megfelelő módszerek alkalmazásával és gyakorlásával rövidebb idő alatt több, jobb minőségű tudásra tehetünk szert, és ahogy az elején is írtuk, ennek nem csak az egyén, hanem a társadalom szintjén is pozitív hatása van.


Köszi, hogy elolvastad ezt a bejegyzést, olvass sokat! ;-)

Online fejlesztőprogram

Olvasástechnika gyakorlati fejlesztése az optimális időkihasználáshoz, hogy gyorsabban végezz a feladataiddal, vagy adott időbe több minden beleférjen. 

Hírlevél

Innovatív gondolkodási technikák, érdekességek, azonnal használható tippek és eszközök a postaládádba.

Kategóriák

Oszd meg másokkal is!

Hogy tetszett a cikk?

Miről szeretnél olvasni?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram