Gyors szókeresés vizualizációval

Egy szövegben olyan adatokat nagyon könnyű megtalálni, amik kiugranak a környezetükből. Ilyenek például a számok vagy a nagy betűvel kezdődő tulajdonnevek. Amikor azonban olyan szót kell gyorsan megkeresned, "kiszúrnod", ami valamivel jobban elbújik egy szövegben, akkor próbáld ki a lenti, figyelem irányítására épülő lépéseket.

  1. figyeld meg a szöveg betűtípusát, milyen a betűk formája, színe, vastagsága

  2. egy pillanatra csukd be a szemed, és képzeld el a keresett szót a szöveg betűtípusával

  3. ezután pásztázd végig a szöveget, így valószínűleg jobban ki fog tűnni a keresett szó

Biztosan volt már olyan élményed, hogy ha valamire ráirányítódik a figyelmed, akkor egy ideig mindenhol azt a valamit látod. Például sokan mondják, akik új autót vesznek, hogy egy ideig úgy érzékelik, mintha mindenki ilyen autóval járna. Pedig nem, csak a szemük és a figyelmük sokkal jobban megtalálja azt az autótípust.


Játszhatsz is ezzel. Például figyelj meg egy piros tárgyat a környezetedben, alaposan nézd meg a színét, lásd meg rajta az árnyalatnyi különbségeket, ahogy a fény megcsillan rajta. Az a fontos, hogy egy rövid ideig valóban teljes figyelemmel fordulj a piros szín felé. Aztán nézz körül, és néhány percen keresztül valószínűleg nagyon sok piros tárgyat fogsz látni, pedig nem lettek többen, csak Te látod meg könnyebben.


Ezt a #szókeresés technikát gyakorolhatod például az online fejlesztőprogramunk segítségével is.


Online fejlesztőprogram

Olvasástechnika gyakorlati fejlesztése az optimális időkihasználáshoz, hogy gyorsabban végezz a feladataiddal, vagy adott időbe több minden beleférjen. 

Hírlevél

Innovatív gondolkodási technikák, érdekességek, azonnal használható tippek és eszközök a postaládádba.

Kategóriák

Oszd meg másokkal is!

Hogy tetszett a cikk?

Miről szeretnél olvasni?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram