Hogyan lesz az olvasás egyszerre kaotikus és rendszerezett folyamat?

Az olvasásra sokan egy lineáris folyamatként tekintenek. Például egy könyvet elkezdünk az elején olvasni, és így haladunk a végéig, miközben abban bízunk, hogy ettől szinte mindent meg is jegyzünk. Pedig az olvasás meglepően sok esetben inkább így lenne jó:

Amikor nem szépirodalmat olvasunk, hanem egy olvasással járó, összetett feladatot igyekszünk megoldani, akkor az olvasási folyamat elsőre kaotikusnak tűnhet, sokszor nehéz megfogni, hogy is kezdjünk neki, hogyan haladjunk. Ez többek között azért van, mert nagyon szeretnénk előre látni a lépéseket, de ez sokszor lehetetlen, mert a szövegek feldolgozása közben új információk bukkanak fel, amik új megvilágításba helyezik a feladatot, új kérdéseket vetnek fel. Olyan sok információ vesz minket körül, annyi forrás áll rendelkezésre, hogy fizikai képtelenség mindent elolvasni. Muszáj lenne valahogy szelektálni, mégis nagyon könnyű leragadni olyan szövegeknél, amik bár lehet, hogy érdekesek, de a feladatban nem visznek előre.


Így aztán az olvasási folyamat egy kaotikus masszává válik, amiben valahogy meg kell próbálnunk előre jutni, miközben igyekszünk a szemünket egy folyamatosan mozgó célponton tartani.


Ebben segít, ha olyan folyamatmenedzsment eszközöket használunk az olvasással járó feladataink elvégzésére, amelyek segítenek mégis valamilyen rendszert teremteni a káoszban.

Az ilyen típusú módszereknek néhány eleme:

  • célvezérelt olvasás: legyen egy víziód, pontos célod, ami felé tartasz, amit szeretnél elérni a feladat végrehajtásával

  • olvasási stratégia: legyen ötleted, hogy az olvasási és gondolkodási technikák megfelelő kombinálásával hogyan fogsz eljutni a célodig

  • rugalmas olvasás: folyamatosan, az aktuális helyzethez igazodva, rugalmasan válts az olvasási és gondolkodási technikák között

  • iteratív olvasás: bátran ugrálj a szövegeken belül is és a szövegek között is, ha a feladat ezt kívánja

  • merj kísérletezni és hibázni: állíts fel bátor hipotéziseket, tegyél fel kíváncsi kérdéseket és ne ijedj meg, ha nem elsőre sikerül megtalálni rájuk a választ


Persze mindezt könnyebb olvasni, mint csinálni. :-) Ebben a cikkben csupán egy rövid összefoglalást szerettünk volna minderről adni, további bejegyzésekben találsz majd konkrét módszereket a blogon, amiknek a segítségével gyakorlati tapasztalatot is szerezhetsz.

Online fejlesztőprogram

Olvasástechnika gyakorlati fejlesztése az optimális időkihasználáshoz, hogy gyorsabban végezz a feladataiddal, vagy adott időbe több minden beleférjen. 

Hírlevél

Innovatív gondolkodási technikák, érdekességek, azonnal használható tippek és eszközök a postaládádba.

Kategóriák

Oszd meg másokkal is!

Hogy tetszett a cikk?

Miről szeretnél olvasni?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram