Keresés

Holnap vizsga? Pánik helyett fusd át gyorsan ezt a cikket.Amikor egy gőzmozdony sebességével közelít a vizsga dátuma, akkor az ember valahogy kevésbé érzi a hivatástudat vagy kötelességtudat kellemesen bizsergető fuvallatát. Annál inkább előkerülnek azok a gondolatok, hogy "bárcsak ne húztam volna annyira az időt", "kisdobos becsszó, legközelebb többet tanulok" vagy a nemesen egyszerű "jajjajj".


Ahogy egy régi barátom szokta mondani, amikor összecsapnak a fejed fölött a hullámok, kapd elő a szörfdeszkát. Nézzünk is be gyorsan a sufniba, hátha van ott egy deszka.

1. lépés: a szörfdeszka nem óceánjáró

Amikor már csak fele vagy tized annyi időd van felkészülni egy vizsgára, mint eredetileg tervezted, akkor azért jó, ha egészséges realitásérzékkel állsz neki.

 • Fogadd el, hogy rázós lesz a terep. Kevesebbet fogsz aludni, enni, inni, barátkozni, pihizni. Cserébe elképzelhető, hogy épphogy csak sikerülni fog a vizsga, még az is lehet, hogy nem. Engedd el az önostorozó gondolatokat. Csak fogadd el, hogy most fel kell gyűrni az ingujjat, de ne csinálj belőle drámát. Ez is csak egy olyan nap, mint a többi.

 • Gondold át, hogy mennyi időd van még a felkészülésre, aztán oszd el kettővel. Tényleg oszd el kettővel, mert úgyis közbe fog jönni valami, valamikor enni is kell és nem biztos, hogy végig 1000%-on tudsz pörögni. Ilyen helyzetben könnyen azt képzeljük, hogy mi vagyunk Superman, de ez sajnos nem így van. Ezért az irreális csodavárás a végén csak újabb csalódáshoz fog vezetni, arccal előre.

 • Azt is vedd tudatosan számba, hogy milyen típusú infóra és milyen mennyiségben van szükséged ahhoz, hogy sikerüljön a vizsga. Inkább magolós a téma, vagy bonyolult összefüggéseket kell megértened, esetleg csak körülbelül a lényeget kell megjegyezni?

 • Nehogy ezen a ponton feladd nekem! A reális felmérés célja nem az, hogy elvegye a kedved, hanem hogy reálisan lásd azt, hogy miből tudsz dolgozni. Így sokkal nagyobb eséllyes fogsz célba érni. A 2. lépésben megnézzük, hogyan.

2. lépés: árral szemben is lehet evezni

Szuper, akkor most, hogy felmérted a lehetőségeket, egy lépéssel előrébb vagy, csak így tovább! Ilyen helyzetben nem kell olvasási stratégiák alkotásával sem bajlódni, mert az a stratégia, hogy minél gyorsabban minél többet. Nézzük is a szörfdeszkaválasztékot


2.a) amikor a lényeget kell megjegyezned

Ebben az esetben van a legkönnyebb dolgod. A legnagyobb kihívás ilyenkor, hogy oldalszámra sok szövegből kell a lényeget megtalálni és megjegyezni. Általában arra nincs idő, hogy mindent szóról szóra elolvass, így más megoldás után kell nézni.

 • Először fusd át az anyagot és jelöl meg azokat a nagyobb részeket, fejezeteket, amiket át kell nézned és azokat, amiket nem. Erre ne szánj sok időt, ne merülj el a részletekben. Például egy 15 fejezetből álló könyvből kiválasztod a legfontosabb 10-et. Próbálj ne maximalista, hanem racionális lenni.

 • Most irányítsd a figyelmed azokra a nagyobb részekre, fejezetekre, amiket úgy gondolod, hogy meg kell nézned. Az előző példánál maradva van 10 fejezet, amit el kell olvasnod. Az első lépésben már felmérted, hogy körülbelül mennyi időd van tisztán a tanulásra, tegyük fel, hogy 21 órád.

 • Körülbelül fél-egy órát szánj arra, hogy alaposabban is átfutod a kijelölt 10 fejezetet. Miért fontos ez? Ha megérted a szöveg felépítését, logikáját, akkor gyorsabban fogod tudni olvasni a következő lépésben. Másrészt az agyunk arra emlékszik könnyen, amit tud valamilyen korábbi tudáshoz kötni. Ezért ha átfutod a tanulnivalót, akkor előzetes tudásra teszel szert, valamint segít feleleveníteni azt, amit már eddig is tudtál, de nem is tudtad, hogy tudod. Így amikor olvasod majd a szöveget, akkor több mindenre fogsz emlékezni. Ez az előzetes átfutás tehát növeli majd a sebességed és azt, hogy mennyi mindenre emlékszel. Ezért nem időkidobás, hanem megéri.

 • Miket kell megnézni ilyenkor? Tartalomjegyzék, fejezetcímek, alcímek. Ábrák, képaláírások, kiemelt szövegrészek. Érdemes elolvasni az első és utolsó bekezdéseitt/oldalait egy-egy fejezetnek, mert ott sokszor összefoglalják a lényeget. Ha ezzel kész vagy, körülbelül lesz fogalmad arról, mi van ott, pár mondatban össze is tudod foglalni.

 • Maradt még 20 órád. Ezen a ponton két lehetőséged is van. Vagy körülbelül felosztod a fejezeteket arányosan, például azt mondod, hogy minden fejezetre jut 2 óra. Vagy ha úgy érzed, hogy az kevés lesz, akkor súlyozd a fejezeteket fontosság szerint és társíts hozzájuk időket. Ezt kb 10 perc alatt meg tudod tervezni, érdemes egy papírra felírni. Nem kell persze kőbe vésni, de jó útmutató. Olyan is van, hogy nem tudod biztosan, hogy mire érdemes fókuszálni, ez sajnos velejárója az utolsó pillanatos tanulásnak, akkor válassz egyet. Hamarosan ki fog derülni, jól tippeltél-e, de legalább megpróbálod.

 • Egy fejezetre igyekezz annyi időt szánni, amennyit megterveztél. Valószínűleg nem fogod tudni szóról szóra elolvasni, kijegyzetelni, megtanulni őket. Inkább a korábban használt technikád használd, amikor a fontos szövegrészeket nézed csak meg, de most egy kicsit jobban el tudsz merülni a szövegben, több mindent át tudsz futni. Az időtartam végére hagyj magadnak időt, hogy írhass egy rövid vázlatot. Elég pár mondat, de elég fontos, ha szeretnéd, hogy jobban megmaradjon az infó.

2.b) amikor magolni kell

Ez már egy sokkal nagyobb kihívás. Itt már nem az olvasási sebességed a szűk keresztmetszet, hanem hogy milyen gyorsan tudsz megjegyezni sok apró részletet. Sok huncut módszer van, ami tud ebben segíteni, a leghatékonyabb talán ez a kettő.

 • Használd a képzeleted. Az agyad sokkal jobban megjegyez valamit, ha érdekes, vicces képekben képzeled el a tanulnivalót. Ne legyél szégyenlős, senki más nem fog tudni arról, mit képzeltél el.

 • Kapcsold valami olyanhoz, amit már tudsz. Például tudod a hónapok neveit. Így ha sorrendben meg kell jegyezned 10-12 dolgot, akkor vedd őket sorba és valamilyen vicces képben társítsd a tanulnivalót a januárhoz, a következőt a februárhoz és így tovább.

2.c) amikor összefüggéseket kell megértened

Houston, itt lehet egy kis probléma. :-) Bonyolult logikai kapcsolatok, összefüggések megértése bizony időt igényel. Azért itt is van néhány dolog, amit érdemes kipróbálni.

 • Az a) pontban leírt, lényeges részek átfutása itt is sokat segíthet. Ha lesz egy nagyobb felbontású, átfogó képed a témáról, akkor könnyebb lesz a részleteket megérteni. Például jogi, gazdasági, történelmi témáknál ez jól működik.

 • Ha viszont több a képlet, mint a mondat, akkor az tudja a leginkább lassítani az embert, ha nem érti azt, amire építkezik az éppen aktuális tanulnivalója. Ezért ilyenkor érdemes visszalépni és megérteni az alapokat, mert akkor hirtelen sokkal tisztább lesz a bonylultabb rész is. Be lehet magolni a képletet is, de ott elég gyorsan betelik az ember agyában a tárhely. Ezért összességében lehet, hogy jobban jársz, ha az idődből egy kicsit arra szánsz, hogy leülsz valakivel, aki érti és megkéred, hogy kezdjétek az elejétől. Persze tudom, hogy ez nem egy utolsó pillanatos technika, mindig az adott helyzettől függ, hogy mi a jó megoldás.


Ha szeretnél többet tudni arról, hogyan lehet egy szöveget gyorsan és hatékonyan feldolgozni, hogy a jövőben könnyebben menjenek a vizsgák, akkor próbáld ki a LiteraGo interaktív online tréninget ingyen.

Üdv,

Gordon