Hányféleképpen lehet olvasni?

Frissítve: júl 30

Sokféleképpen. A különböző technikákkal más-más időre van szükség egy szöveg feldolgozásához, és más mennyiségű és minőségű információt gyűjthetünk a segítségükkel. Ha például 1000 oldalnyi szöveggel kel megbirkózni, és erre csak három óránk vagy három hetünk van, akkor más technikát érdemes bevetni.


Négy alap olvasási technika


A legtöbben ismerjük és használjuk ezeket, a fejlődési lehetőség a tudatos használatukban rejlik.

Első lépésként nézzük meg a négy legalapvetőbb technikát:

  1. pásztázó olvasás, amikor átfutunk egy szöveget, és nem olvasunk el minden szót, hanem a tekintetünkkel itt-ott belekapunk a szövegbe - például a telefonunkon sokszor így olvassuk a híreket

  2. információkeresés, ami lehet könnyen megtalálható, vizuálisan kiugró adatkeresés, vagy mélyen a szövegbe ágyazott információ megtalálása

  3. a lényeg gyors meglátása, amikor egy szövegnek csak a legtöbb információt hordozó részeit olvassuk el, például a címet, alcímeket, képaláírásokat, táblázatokat, kiemelt szövegrészeket

  4. és a részletes olvasás, amikor szóról szóra olvasunk, ezt használjuk a legtöbbször

Mik a legfontosabb különbségek ezek között?


A gyorsaság az egyik legérzékelhetőbb különbség. Az online fejlesztőprogramunk statisztikái szerint a felnőttek átlagosan 175 szó/perccel olvasnak részletes olvasást használva. Ezzel szemben pásztázó olvasással akár 400-500 szó/perc sebességgel is még elég jól értik a szöveget ahhoz, hogy a számukra fontos információt megszerezzék.

Amikor csak egy szöveg lényegét kell megértenünk, például egy 200 oldalas könyvről szeretnénk annyit tudni, hogy tudjunk róla beszélgetni, akkor erre akár 20 perc is bőven elegendő lehet.


A másik nagy különbség, hogy mennyi és milyen részletes információra teszünk szert. Részletes olvasásnál, mivel mindent elolvasunk, több tudnivalóval találkozunk, mint pásztázás közben. Bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy még ha el is olvasunk mindent, egyáltalán nem biztos, hogy mindenre fogunk emlékezni. De ez már nem csak az olvasási technikától, hanem az olvasás közben használt gondolkodási technikáktól is függ.


Miben lehet fejlődni?


Egyrészt gyakorlással mindegyik technikában gyorsabbá és pontosabbá lehet válni, másrészt érdemes odafigyelni a technikák közötti tudatos váltásra, mert sokszor nem elég rugalmasan variáljuk őket.

Például sokaknak sorakozik az éjjeliszekrényén egy halom könyv, vagy a telefonjában rengeteg elmentett cikk. Ezt leginkább az időhiányra fogjuk, de sokszor valójában az az oka, hogy a legtöbben úgy olvasnak egy szakkönyvet vagy egy önfejlesztő könyvet, hogy egyszerűen elkezdik az elején, talán előtte megnézik a tartalomjegyzéket.

Vagy ennek pont az ellenkezője történik, és kapkodva, időhiánytól sürgetve pásztáznak egy szöveget, de nem veszik észre, hogy nem értették meg a lényegét, csak akkor, amikor már oldalakkal odébb járnak, és kezdhetik az egészet elölről.

Pedig a technikák jobb használatával és megfelelő folyamatmenedzsmenttel néhány este alatt átrághatnánk magunkat a könyvkupacokon úgy, hogy a benne lévő tudást valóban tudjuk hasznosítani a céljaink eléréséhez.


A LiteraGo csapatának célja, hogy segítsen megismerni, és tudatosan használni ezt az eszköztárat. Az olvasási technikák gyakorlására a leghatékonyabb segítséget az online fejlesztőprogramunk adja, amelyben interaktív, a felhasználó szintjéhez igazodó feladatok megoldásával, játékosan lehet fejlődni.

Online fejlesztőprogram

Olvasástechnika gyakorlati fejlesztése az optimális időkihasználáshoz, hogy gyorsabban végezz a feladataiddal, vagy adott időbe több minden beleférjen. 

Hírlevél

Innovatív gondolkodási technikák, érdekességek, azonnal használható tippek és eszközök a postaládádba.

Kategóriák

Oszd meg másokkal is!

Hogy tetszett a cikk?

Miről szeretnél olvasni?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram