Keresés

Reality check

Frissítve: egy nap

Ha Te is lelkesen gyűjtögeted az olvasnivalókat, szakmai könyveket, cikkeket, bejegyzéseket, aztán sosincs időd elolvasni őket, akkor valószínűleg nem mérted fel jól az erőviszonyokat, már ami az idő vasfogát illeti.


Pedig nagyon egyszerű:

  1. Vedd a kezedbe a kérdéses olvasnivalót.

  2. Kérdezd meg magadtól, hogy egy 1-10-ig tartó skálán mennyire fontos Neked a benne lévő infó. A 6 alatt teljesítő könyveket nyugodtan ajándékozd el, a telefonba elmentett cikkeket pedig bátran töröld ki.

  3. Ami maradt, azzal kapcsolatban kérdezd meg magadtól, hogy körülbelül mire szeretnéd felhasználni azt a tudást, amit majd benne találsz.

  4. Mikorra szeretnél végezni vele?

  5. Mennyi időt tudsz valóban rászánni (naponta, hetente, stb.)?

  6. Itt jön a legizgalmasabb rész. Nagyon sok olvasási módszer létezik, a bogarászástól a szkennelő olvasáson át a villámgyors adatkeresésig. Ha már tudod, hogy milyen információt keresel és mennyi időd van rá, akkor már csak a megfelelő olvasási stratégiát kell kiválasztanod és tudatosan alkalmaznod.

Nem muszáj mindig mindent az elejétől a végéig elolvasni. Persze tudom, hogy jó lenne, de ha az időbeosztásodat tekintve nem reális, akkor még mindig jobb gyors módszerekkel egy kicsit kevesebb infót megszerezni, mint egész életedben arra várni, hogy "majd ha lesz időm".

Mindez persze evidensnek tűnit, mégis nagyon sokan tudnak ragaszkodni ahhoz, hogy "holnaptól biztosan sok időm lesz, akkor majd nekiülök és elolvasom rendesen".


Így aztán ha azon kapod magad, hogy már hetek, hónapok óta nem volt időd belefogni egy-egy új szerzeménybe, akkor érdemes átgondolni, főleg a 3-5. kérdéseket. Halvány gondolati szinten sokszor megjelennek ezek a kérdések, de valahogy mégsem tudatosítjuk a válaszokat, nem vesszük számításba a realitásainkat, csak szaladunk a dolgok után.