Svejk-féle emlékezetfejlesztő technika

Az egyik legáltalánosabb módszer arra, hogy könnyebben emlékezzünk valamire, ha bevetjük a humorunkat és a fantáziánkat. Vagyis azt, amit szeretnénk jól az emlékezetünkbe vésni, érdemes valamilyen vicces kép formájában elképzelni.


A Svejk című könyvben van erre egy jó példa, amivel a főszereplő, maga Svejk, a derék katona, nagyon érzékletesen szemlélteti a módszert működés közben.


Jaroslav Hasek könyvében Svejk tehát ezt a történetet meséli:


De hát katonáéknál fegyelemnek kell lenni, különben soha nem mennénk semmire se. Volt egy főhadnagyunk, Makovec, az mindig azt mondta nekünk: "Halljátok, agyalágyultak, fegyelemnek kell lenni, mert ha nem, a fákon mászkálnátok, mint a majmok, de majd a katonaság embert farag belőletek, hülye banda. "

Ha esetleg valaki szeretné megjegyezni a főhadnagy által használt hasonlatot, akkor ebben Svejk segít nekünk, hiszen így folytatja tovább:

Hát nem volt igaza? Képzeljen el egy parkot, mondjuk a Károly térit, és minden fa tetején egy fegyelmezetlen katona csücsül. Nekem, ha ez az eszembe jutott, mindig égnek állt a hajam szála.

Így működik ez az egyszerű #mnemotechnika is, ha szeretnél megjegyezni valamit, képzeld el valamilyen vicces formában, mint Svejk tette.
Online fejlesztőprogram

Olvasástechnika gyakorlati fejlesztése az optimális időkihasználáshoz, hogy gyorsabban végezz a feladataiddal, vagy adott időbe több minden beleférjen. 

Hírlevél

Innovatív gondolkodási technikák, érdekességek, azonnal használható tippek és eszközök a postaládádba.

Kategóriák

Oszd meg másokkal is!

Hogy tetszett a cikk?

Miről szeretnél olvasni?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram